Kıbrıs Türk Ticaret Odası yeni Başkanı Fikri Toros ve Yönetim Kurulu üyeleri bugün nezaket ziyaretleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’na, Meclis Başkanı Sibel Siber’e ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na bir dizi ziyaret gerçekleştirmiştir. Genel olarak pozitif bir havada geçen ziyaretlerde Kıbrıs sorununda gelinen nokta ve atılması gereken adımlar ve Kuzey Kıbrıs ekonomisi ele alınmıştır. Bu ziyaretlerden bazı satır başlıkları şöyle:
Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ziyareti KTTO Başkanı Fikri Toros, kendilerine zaman ayırdığı için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür ederek, KTTO 51. çalışma döneminin yeni ekibi olduklarını söyledi. Kıbrıs’ta yaşanan kritik dönemde KTTO’nun aktif rol üstlendiğini belirten Toros, bu süreçte Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile işbirliği içinde ve tek ses oluşturma yönünde yapıcı çalışmalarla, Kıbrıs Türk toplumunun çıkarlarını takip edeceklerini belirtti. AB uyum çalışmaları döneminde bürokrasiyle çalışılması gerekeceğini, bu amaçla da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile sık sık görüşeceklerini ifade eden Fikri Toros, ivedilikle AB uyum çalışmalarına başlanması gerektiğini; Kıbrıs Türk iş camiasının olası bir çözümde rekabet edebilirliğinin, ürün kalitesinin uluslararası standartlara gelmesinin elzem olduğunu kaydetti. Güven arttırıcı önlemler tartışıldığı safhada, esas güvenin karşılıklı olarak yapılacak bir takım açılımlarla mümkün olabileceğine inanç belirten Toros, havaalanı, Maraş ve limanların açılmasına karşı olmadıklarını, ancak bunları çözümün elemanları olarak nitelendirdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, KTTO’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Toros ve ekibinin önemli bir görevi üstlendiğini söyledi. Siyasi hayatı boyunca KTTO ile sıkı diyalog içinde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin yapması gereken hamlelerin başında, ekonomik hamleler olduğunu, bunun da ekonomik kuruluşlarla hükümetlerin işbirliğiyle mümkün olabileceğini kaydetti. KTTO’nun ortaya koyduğu görüşlerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven arttırıcı önlemler denilince Rum tarafının sadece Maraş’ı dikkate aldığını belirtti. Mayınların temizlenmesinin her iki taraf için de güven arttırıcı bir önlem olacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konuda geniş bir liste hazırladıklarını kaydetti. Güven arttırıcı önlemlerin karşılıklı olması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “ben de diyorum ki gelin Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü geçirelim, benim halkımın size güveni artsın. Rumlar da bunun anlaşmadan sonra olabileceğini söylüyor. Peki neden Maraş anlaşmadan sonra olamıyor” dedi. Maraş’ın verilmesiyle olayın bitmediğini, Rumların 160 bin kişiyi yerleştirecek toprak da istediğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunların müzakere masasında çözümlenecek konular olduğunu, sadece güven arttırıcı önlemlerle Kıbrıs konusunun çözümlenemeyeceğini vurguladı. “Çözümü siyasete malzeme yapmamak lazım” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB uyum konusundaki çalışmaların devam ettiğini de anlatarak, KTTO gibi önemli kuruluşlarla diyaloğa ve önerilerine her zaman açık olduğunu sözlerine ekledi.
Meclis Başkanı Sibel Siber ziyareti Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, 22 Mart’taki genel kurulda odanın yönetimine seçilen ekip olarak Meclis Başkanı’nı ziyaret ettiklerini belirterek, içinde bulunulan kritik süreçte mümkün olan her yerde işbirliği yapmak istediklerini söyledi. KTTO’nun 1958 yılında kurulduğunu ve 3 bin 600 üyesiyle Kıbrıs Türk toplumunun en büyük örgütü olduğunu kaydeden Toros, sadece iş dünyasının değil Kıbrıs Türk toplumunun dünyadaki çıkarlarının lobicisi olma göreviyle hareket ettiklerini belirtti. İçinde bulunulan çözüm sürecinde, çözüm öncesinde yapılması gereken ön hazırlıklarda, AB yasalarına uyum çalışmalarında lokomotif konumda olduklarını ifade eden Toros, bulunacak siyasi çözümün sürdürülebilir, başarılı, eşitliğe ve ekonomik çıkarlara saygılı bir çözüm olmasına katkı yapmayı istediklerini dile getirdi. Toros, yönetim kurulu üyeleri hakkında bilgi vererek, Meclis’ten yürütecekleri uyum çalışmaları çerçevesinde gerekli yasal düzenlemelerin ve bürokrasinin senkronize şekilde hayata geçirilmesini talep etti. Bu süreçte tek ses verebilmek için yoğun istişare içerisinde olmaları gerektiğini dile getiren Fikri Toros, en rasyonel kararların bu yöntemle alınabileceğine inandıklarını da söyledi. Ticaret Odası Başkanı Toros, tüm temaslarında iki toplumun şartlarının yakınlaştırılması gerektiğini anlattıklarını kaydederek, AB’nin Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle’yle gerçekleştirecekleri görüşmede de aynı konulara yer vereceklerini ifade etti.
Meclis Başkanı Sibel Siber de, KTTO’nun yeni yönetimini kutlayarak, sivil toplum örgütlerinin görevinin amatör ruhla profesyonel işler başarmak olduğunu kaydetti. KTTO’nun ülkenin değerli ve uluslararası tanınmışlığı bulunan bir örgüt olduğunu ifade eden Siber, odanın başarılarının KKTC’nin başarısı olacağını belirtti. En üzüldükleri noktanın uluslararası alanda Kıbrıslı Türklerin sesini duyuramaması olduğunu belirten Sibel, “Lobicilik çalışmalarında bugüne kadar çok iyi yol kat etmedik” dedi. Siber, Meclis olarak kendilerinin de lobicilik çalışmalarına katkı için yola çıktıklarını ve dış ilişkiler komitesi kurduklarını anımsatarak, bu komitenin amacının dünyadaki değişik ülkelerin parlamentolarıyla temas ederek söz haklarının varlığını anlatmak olduğunu ifade etti. KKTC’nin çözüme giden yolda tanınmayan bir ülke olmasına rağmen bu yolda Kıbrıs Türk toplumunun seçilmiş üyelerinin sesinin seçilmiş üye statüsünde dinlenmesinin kendilerini mutlu edeceğini söyledi. Referandumda yüzde 65 evet diyen bir toplumun sesine kulak vermenin çözüme katkı yapacağını ifade eden Siber, uluslararası muhatapları olan tüm kurumların bunları dile getirmesini istedi. Siber, Rum toplumuna da bu yönde çağrı yaptığını ifade ederek, bu konuda atılacak adımların güven arttırıcı önlemlere güzel örnek olacağını kaydetti.
(Kaynak: http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/130513/PageName/KIBRIS_HABERLERI )
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ziyareti KTTO Başkanı Fikri Toros, odanın yeni oluşturulan kadrosunun hazırladığı çalışma manifestosu ve çözüm sürecine yönelik aksiyon planları ile ilgili Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na bilgi vermeye geldiklerini kaydetti. Çalışmalarını dışta tek ses, içte ise tartışma ortamı halinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Toros, dışta birden fazla sesin olmaması gerektiğine inandıklarını ifade etti. Çözüm öncesi Kuzey Kıbrıs’ta yoğun ve süratli bir Avrupa Birliği uyum çalışmasının yürürlüğe gireceğini söyleyen Toros, Ticaret Odası’nın bu uyum çalışmalarına öncülük edeceğini kaydetti. Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda kulis yapmaya devam edeceklerini belirten Toros, adayı ziyaret etmekte olan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stephan Füle nezdinde bunun yapılacağını söyledi. Toros, AB uyum çalışmalarının Başbakanlığa bağlı AB Koordinasyon Merkezi ile işbirliği içinde yapılacağını vurguladı. Üretim sektörü başta olmak üzere tüm işletmelerin AB standartlarına getirilmesinin elzem olduğunu söyleyen Toros, rekabet gücünün oluşması için doğru standart ve maliyet seviyesinde olunması gerektiğini belirtti. Toros, rekabet gücünün sağlanmaması halinde, olası bir çözümde, diğer federal ortağa bağımlı olma riski bulunacağını; bağımlı olunan federasyonların da başarısız olduğunu ifade etti. En büyük hedeflerinin çözüm sürecine katkı koymak olduğunu belirten Toros, “Bu sürecin doğru patikada devam etmesi, toplumumuzun çıkarının korunması, en kısa zamanda BM’nin öngördüğü şekildeki çözümün hayata geçmesi için uğraşacağız” dedi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, KTTO Başkan ve üyelerine yeni dönemde başarılar diledi. Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun yeniden gündemin birinci sırasında çıktığını söyleyerek, KTTO tarafından yapılacak katkıların anlamlı olacağını ifade etti. Oda üyelerinin, ülke ekonomisi ile ilgili beklentileri konusunda çözüm üretmeye yönelik tartışmalarda bulunulacağını söyleyen Yorgancıoğlu, AB uyum sürecinin önemli olduğuna değindi. AB uyum sürecine yönelik iyi bir işbirliği yapılacağına inandığını vurgulayan Yorgancıoğlu, bu çerçevede yasaların Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmekte olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, toplumu ileriye taşıma amacı güden iyi niyetli çalışmaların verimli olacağına inandığını belirtti.