Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Avrupa Komisyonu Ortak AB Günü Resepsiyonu Düzenledi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs Temsilciliği ile ilk kez ortak AB Günü Resepsiyonu düzenledi. Resepsiyonda, “Avrupa ülkelerinin oluşturduğu birlikteliğin Kıbrıs’taki halklar tarafından benimsenmesi gerektiği” savunuldu.
Lefkoşa’nın tarihi surlariçi bölgesinde bulunan Bedesten’de düzenlenen resepsiyona Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Dışişleri Bakan Özdil Nami, Avrupa Birliği Proje Destek Ofisi Program Sorumlusu Alessandra Viezzer ve bazı yabancı ülke misyon şefleri de katıldı.

TOROS: “SİNERJİ VE İŞ BİRLİĞİNİN NELER KAZANDIRABİLDİĞİNİN ÖRNEĞİ”

KTTO Başkanı Fikri Toros resepsiyonda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin sinerji ve iş birliğinin neler kazandırabildiğinin çok önemli bir örnek olduğunu belirtti. Toros, “Üye devletler bu birliğin getirdiği temel özgürlük, ekonomik iş birliği ve ortak güvenlikten önemli ölçüde yararlanmıştır” dedi.
Temel özgürlükler, güvenlik ve insan hakları AB’nin oluşturulmasıyla sağlanan ekonomik kazançlardan ayrı düşünülmemesi gerektiğini kaydeden Toros, AB müktesebatının adanın kuzeyinde de uygulanmamasının Kıbrıslı Türkleri, AB üyesi ülke insanlarının yararlandığı imkanlar yanında AB standartlarından da mahrum bıraktığını söyledi.

“EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLARA ÇÖZÜM GETİRMEYİ BAŞARAMADIK”

Toros, “Avrupa Birliği’nin 2004’deki planlarının aksine, pek çok çalışma ve girişimlere rağmen Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm getirmeyi başaramadık” dedi. 2004 referandumunun ardından bunun Kıbrıslı Türkler üzerinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirten Toros, yaratılan olumsuzlukların giderilebileceğine olan inancını dile getirdi.

“KARARLILIK SERGİLENMELİ”

KTTO’nun AB ile işbirliğinde kararlı olduğunu ifade eden Fikri Toros, “Sürdürülebilir federal bir Kıbrıs yaratmak için ilgili diğer kesimlerin de aynı kararlığı sergilemesi gerekir” dedi.
Fikri Toros, AB gününün KTTO tarafından 2004’den bu yana kutlandığını ancak ilk kez Avrupa Komisyonu ile birlikte bir AB Günü vesilesiyle ortak resepsiyon düzenlendiğini kaydetti.

MARKOPOULİOTİS

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Temsilciliği Sorumlusu George Markopouliotis ise AB’nin temel taşını oluşturan Schuman Bildirgesi’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan 5 yıl sonra yapıldığını belirtti ve 60 yıl sonra Schuman’ın vizyonu olan Avrupa Barış Projesi’nin 28 ülkeyi kapsadığına dikkat çekti.
Söz konusu dönemde onlarca yıl ezeli düşmanlık yaşayan alan ve Fransızların geçmişlerinin üstesinden gelebileceklerine inancın çok az olduğunu kaydeden Markopouliotis, Avrupa’daki politik ve ekonomik birliğin geçen 60 yılda güvenlik ve refahın güvencesi sunduğunu vurguladı.
Markopouliotis, “Bu Kıbrıs için de geçerli olmalıdır. Mevcut durum kabul edilebilir değil, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmalıdır. Adayı yeniden birleştirecek ve tüm Kıbrıslıların yararlanabileceği bir çözüm olmalıdır” dedi.

“AB SÜRESİ DESTEKLİYOR”

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Liderlerin imzaladığı ortak açıklamanın bu yolda bir mihenk taşı olduğunu kaydeden Markopouliotis, “Avrupa Birliği bu süreci desteklemektedir” dedi.
AB’nin üç koldan sürece destek verdiğini anlatan Markopouliotis, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun BM Barış Gücü nezdindeki temsilcisi Peter Van Nuffel’in BM gözetiminde devam eden müzakerelere aktif olarak katkı yaptığını belirtti.
İkinci olarak Kıbrıs Türk tarafının AB Müktesebatı’nın kuzeyde de uygulanabilmesi için uyum çalışmalarına destek verdiğini de belirten Markopouliotis, üçüncü olarak bir antlaşmayla kurulacak birleşik bir Kıbrıs’ın AB müktesebatının gereklerini yerine getirebileceğinden AB’nin emin olması gereğini vurguladı.
Markopouliotis, “Farklılıklar ve geçmiş bir kenara itilebildiği takdirde AB tarihi, ne gibi imkanlardan yararlanılabileceğinin ispatıdır” dedi.

AB GÜNÜ

9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa’da barışçıl ilişkilerin kalıcı şekilde kurulması gerektiğinin zaruri olduğunu belirterek daha sistematik ve organize bir Avrupa kurmak gayesiyle bir kanun teklifi açıklamıştı. “Schuman Bildirisi” olarak da bilinen bu tasarı, bugün Avrupa Birliği olarak kabul edilen kurumun yapı taşı olarak görülüyor.

TAK