Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Arıcılık ve Balıkçılık Sektörüne Yönelik Uygulanacak Destekleri Açıkladı

GIDA, TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI, ARICILIK VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK UYGULANACAK DESTEKLERİ AÇIKLADI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca arıcılık ve balıkçılığın desteklenmesine yönelik karar üretilidiğini duyurdu. Buna göre 30 kovan ve üzeri arılı kovana sahip arıcılık işletmeleri ile B sınıfı aktif balıkçı gemisi başına teşvik primi verilecek. Bakanlıktan yapılan açklamada, üreticilerin söz konusu teşviklerden yararlanabilmek için 1 Nisan’dan itibaren Hayvancılık Dairesi’ne başvuruda bulunmaları ve daireden onay almaksızın herhangi bir yükümlülük altına girmemeleri gerektiği belirtilerek, başvuruda bulunmayan ve daireden onay almayan üreticilerin teşviklerden yararlanamayacağının altı çizildi.

ARICILIK SEKTÖRÜNE UYGULANACAK TEŞVİK PRİMLERİ

Bakanlıktan yapılan açıklamadaHayvancılık Dairesi Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı 30 kovan ve üzeri arılı kovana sahip arıcılık işletmelerine işletme başına toplamda 3000 TL’nin aşılmaması koşuluyla çeşitli miktar ve oranlarda teşvik primi verileceği ifade edildi. Açıklamada, gıda güvenliği açısından kullanımı sakıncalı galvaniz bal depolama, bal hasat ve benzeri arıcılık ekipmanlarının değiştirilmesi için KDV hariç %50 oranında teşvik primi verilecek. Polen üretiminin artırılması, arı hastalık ve zararlıları ile mücadelede ilaç kullanımının ve işgücünün azaltılması çerçevesinde tek tip polen tuzaklı modern kovan kullanımının teşvik edilmesi amacıyla da teşvik verileceği belirtilen açıklamada, polen tuzaklı yeni kovan veya dip tahtası alımı için %50 oranında teşvik primi uygulanacak. Bakanlık açıklamasında, arı hastalık ve zararlıları ile mücadelede ruhsatlı ilaç alımlarında KDV hariç fatura bedelinin %65’i teşvik primi çerçevesinde desteklenecek.

BALIKÇILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK DESTEKLER

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 1975 Balıkçı Gemileri (Tescil, Satış, Devir ve İpotek) Yasası altında kayıtlı ve akfit balıkçı gemisi başına 3000 TL’yi aşmamak üzere çeşitli miktar ve oranlarda teşvik primi verileceği duyuruldu. Buna göre can ve mal güvenliği açısından bulundurulması zorunlu olan telsiz ve gece ışıklı şamandıra kullanımının teşvik edilmesi çerçevesinde, telsiz alımlarında 5 watt çıkışlı olması durumunda 200 TL, 25 watt çıkışlı olması durumunda ise 450 TL teşvik primi verilecek. Büyük gözlü misina ağ kullanımının yaygınlaştırılması amaçlarına yönelik olarak uygulanacak teşvikler ise 18 mm’ye eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip iplik ağlar ile 42 mm’ye eşdeğer veya daha büyük göz açıklığına sahip misinadan mamül balık ağı ve gerekli donanım malzemelerini ve baragadi veya bunlar için gerekli donanım malzemelerini kapsıyor. Bu çerçevede yapılacak kişisel alımlar için KDV hariç fatura bedelinin %50’si teşvik primi kapsamında olacak. Bunun yanında ışıklı şamandıra alımlarında KDV hariç fatura bedelinin %100’ü oranında teşvik primi verilecek.

KOOPERATİFTEN YAPILAN ALIMLARDA DESTEKLER DAHA FAZLA OLACAK

Öte yandan Bakanlıktan yapılan açıklamada alımların arıcılık veya balıkçılık kooperatiflerinden yapılması durumunda %50 oranında uygulanan teşvik primlerinin %65 oranında uygulanacağı ifade edildi.