ÇERKEZ: “ÖZEL SEKTÖR ODAKLI MODEL YARATILMALI”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ortak yönetim kurulu toplantısına katıldı.
KTTO’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan KTTO Başkanı Günay Çerkez, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi içinde olduğunu, mücadelenin şekil değiştirmiş olsa da devam ettiğini kaydetti. Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde yanında olduğunu belirten Çerkez, dünyanın değiştiğini, bu değişime ayak uydurmak gerektiğini ifade etti.
KKTC’nin Türkiye ile işbirliğine ihtiyacı olduğunu söyleyen Çerkez, Türkiye ile KKTC’den iş insanlarının ortak yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Çerkez, “Türkiye iş dünyası ile yapabileceğimiz çok iş vardır. Bunu geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Çerkez, Yatırım Dayanışma Konseyi’nin iki yıldan beri toplanamadığını, en kısa zamanda toplanmasını umut ettiklerini vurguladı.
Türkiye’nin yakaladığı yükselişi takip ettiklerini, bunun özel sektörün gücü ile sağlandığını belirten Çerkez, KKTC’de özel sektör odaklı, rekabet gücü yüksek bir ekonomi modeli yaratılması gerektiğine işaret etti.
ÇIRALI: “TÜRKİYE’NİN PAZARINI AÇMASINI İSTİYORUZ”
KTSO Başkanı Ali Çıralı da, KKTC’nin yardıma ihtiyaç duyan bir yapısı olduğunu söyleyerek, bu duruma nasıl gelindiğini anlattı.
Bugün gelinen noktada ekonomik alanda Türkiye ile KKTC arasında işbirliği protokolü imzalandığını, bunun üretime dayalı bir model öngörmediğini, ithalata dayalı bir model öngördüğünü söyleyen Çıralı, buna karşı olduklarını kaydetti.
Çıralı, “Bizim istediğimiz Türkiye’nin bize pazarını açmasıdır. KKTC’de ürettiğimizi Türkiye’de satabilmek istiyoruz. Herkes bize ambargo uygularken, Anavatan Türkiye bizde ambargo uygulamasın istiyoruz” dedi.
ÇAĞLAR: “KIBRIS KARDEŞ KAPISI”
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da, 6 ayda bir tüm üyelerle toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek, 180 meclis üyesiyle KKTC’ye toplantı yapmaya geldiklerini kaydetti.
Oda’yla ilgili bilgi veren Çağlar, KKTC ile iş ilişkilerinin geliştirmeye hazır olduklarını, Kıbrıs’ı kardeş kapısı olarak gördüklerini belirtti.
HİSARCIKLIOĞLU: “SİZİN DERDİNİZ BİZİM DERDİMİZ”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, KKTC’deki KTSO ve KTTO’nı Türkiye’de faaliyet gösteren odalardan ayırmadıklarını söyleyerek, “Sizin derdiniz bizim derdimiz. KKTC’deki tüccarla, sanayiciyle ayrı gayrımız yoktur” dedi.
“Ekonomisi hızla büyüyen, izolasyonlardan kurtulmuş, ekonomik siyasi sistemi yetişmiş insan gücü ile ayakta duran bir KKTC vizyonumuz vardır” diyen Hisarcıklıoğlu, bu vizyon çerçevesinde çözüm önerileri sunduklarını ve uluslararası camiaya entegre olmak için çalıştıklarını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, tavsiyeleri doğrultusunda KKTC Yatırım Dayanışma Konseyi’nin kurulduğunu, yatırımcıların karşılaştıkları zorluklarla ilgili çalışmalar yapılması ve elverişli yatırım iklimi oluşturma açısından önemli olduğunu ifade etti.
Toplumun tüm sosyal kesimlerini bir araya getirecek konseyler kurmanın önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bu sistemi Karma İstişare Konseyi kurarak oluşturduğunu, sorunları konseylerde konuşarak çözüm ürettiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, KKTC’nin de bir konsey kurarak, bu sistemden yararlanabileceğini söyledi.
Türkiye’de kentleşme sürecinin özel sektöre istihdam yarattığını ancak Kıbrıs’ta kentleşme sürecinin özel sektöre istihdam yaratmadığını, nitelikli elemanların kamuyu tercih ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, öte yandan kamu maliyesindeki yapısal bozuklukların kredi imkanlarını alıp götürdüğünü ifade etti. Hisarcıklıoğlu bunun finansmanı erişimi zor ve pahalı bir hale getirdiğini kaydetti.
Özel sektörün KKTC’nin gayri safi milli hasılasındaki payının düştüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, bunun artırmak gerektiğini vurguladı.