KTTO Basın Bildirisi

16 Ekim, 2015

AB Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nin Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel Politikalardan Sorumlu Komiseri Sayın Corina Cretu’nun Kıbrıs ziyaretine ilişkin 13 Ekim 2015 tarihinde yayınlamış olduğu basın açıklamasında ziyaret programına yer vermiş ve yapacağı temasları aktarmıştır. Bahsekonu basın açıklamasında Komiserin Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis’in de dahil olduğu tüm muhataplarının resmi ünvanları kullanılırken, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Sayın Mehmet Harmancı’ya resmi ünvanı ile hitap edilmemiştir.

Sayın Cretu’nun siyasi eşitliğe saygıdan yoksun bu tavrı, Kıbrıs Türk Toplumunda hayal kırıklığı ve güvensizliğe sebebiyet vermiştir. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Avrupa Komisyonunun bu tavrını bir talihsizlik olarak nitelendirirken, Sayın Cretu’dan siyasi eşitliğe saygı çerçevesinde bu yanlışı sorgulamasını ve ileride tekrarlanmamasına özen göstermesini beklemektedir.

Kıbrıs çözüm sürecinin olumlu bir atmosferde yoğunlaştığı ve iki liderin siyasi eşitlik temelinde müzakereleri başarıyla sonuçlandırmak için çaba sarfetttiği bu dönemde Avrupa Komisyonu başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun bu tür hassasiyetlere önem vermesi şarttır.