İthalatı ve İhracatı (Düzenleme ve Denetim) Tüzüğünde Değişiklik

Sayın Üyemiz,

Ticaret Dairesi tarafından yapılan açıklamada Kovid 19 virüs salgını ile tüm dünyada yaşanan bu zorlu süreçte ithalatçıları da bu zorlu zamanlarda ithalatlarını gerçekleştirmelerinde daha kolaylık sağlamak amacı ile İthalatı ve İhracatı (Düzenleme  ve  Denetim) Tüzüğümüzde değişikliğe gidilmiştir.

Ticaret Dairesinden de izin alınmak koşulu ile gerçekleşen ithalatla ilgili bazı kalemlerde bürokrasiyi azaltma adına değişiklik yapılmıştır.

Buna göre;

1. Tarım Dairesinden alınan izinden sonra Ticaret Dairesinden de izin alınması gereken yaş sebze ve meyve kapsamı aşağıda belirtilen ürünlerle sınırlı kalarak daraltıldı.

Biber, domates, havuç, kabak, marul (iceberk hariç), maydanoz, patates, patlıcan, salatalık, sarı fasulye, soğan ve taze fasulye çeşitleri

2. İthal edilecek malların “motorlu araç yedek parça amaçlı yarım araç, şasi, kasa değişikliği (karoseri) ve komple motora Daire tarafından “Özel İthal İzni” düzenlenmesi zorunluluğu kalırken, onun dışında kalan ithal edilecek malların motorlu araç yedek parça amaçlı aşağıdaki ürünler için “Özel İthal İzni” aranmayacaktır.

Silindir bloku, marş motoru, şarj motoru, silindir kapağı, krank mili, motor pervanesi, şanzıman ve diskleri, defransiyel ve diskleri, ön ve arka cam, jant (rims), fren çanı (flanza), arka aks, cam silgi motoru, fren diski ve pompaları, hava yastığı, direksiyon simidi, direksiyon mili ve kutusu

3. Tarımsal traktör ve biçer döver izin listeden çıkarılmıştır.

Söz konusu tüzük değişikliğinin tümü için lütfen tıklayınız.

Bilginize sunulur,

Saygılarımızla,

İzzet Adiloğlu
Ticaret Geliştirme Uzmanı