TURIYAD heyeti, KTTO’yu ziyaret etti

Çerkez: “Bölgedeki gelişmeler fırsatlar vadediyor ”
 
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı (KTTO) Günay Çerkez, bölgede yaşanan gelişmelerin, işbirliği açısından fırsatlar yarattığını söyledi. Türkiye Irak Yatırımcı İşadamları Derneği (TURIYAD) Başkanı Feridun Gündüz ve beraberindeki 7 kişilik heyet, bugün KTTO’yu ziyaret ederek, Oda Başkanı Günay Çerkez ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çeliker ile görüştü. Ziyarette, iki kurum arasında yapılabilecek işbirliği olanakları da görüşüldü.
 
Çerkez: “Ticaret payımız artıyor”
Oda Başkanı Günay Çerkez, KKTC’den Kuzey Irak’a yapılan ticaret payının giderek arttığına dikkat çekerek, ihracatta tavuk, narenciye, süt ürünleri ve temizlik malzemelerin önde geldiği bilgisini paylaştı.
Oda Başkanı Günay Çerkez, KTTO hakkında tanıtıcı bilgiler de verdi. KKTC’de eğitim ve turizm sektörlerinin öne çıktığını anlatan Çerkez, üniversitelerde Irak’tan gelen öğrenci sayısının arttığını belirtti. Çerkez, Türkiye’den ülkeye gelecek su konusunda TURIYAD Başkanı Feridun Gündüz’ün sorularını da yanıtladı. Çerkez, Türkiye’den gelecek olan suyun, organik tarıma yönlendirilmesinin önemine değindi.
Gündüz’ün Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları hakkındaki sorusu üzerine Çerkez, “Bu büyük bir fırsat. Güney’deki ekonomik kriz ve bulunan gazı, nasıl bir katalizör olarak kullanarak, Kıbrıs sorunun çözümünü gerçekleştirebiliriz? Esas marifet burada” yanıtını verdi. Çerkez, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki gelişmeler gözönünde bulunduğu zaman, Kıbrıs sorunun çözülmesi ihtiyacının bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

Gündüz: “Yeniden gelmek istiyoruz”

Türkiye Irak Yatırımcı İşadamları Derneği (TURIYAD) Başkanı Feridun Gündüz, Kıbrıs’a daha fazla zaman ayırmaları gerektiği görüşünü ifade ederek, en kısa zamanda yeniden ziyarete gelmek istediklerini söyledi. Gündüz,kendi deneyimleri ve Kuzey Kıbrıs’taki iş insanlarının deneyimlerinin birleştirilmesi halinde, güzel bir işbirliği fırsatının doğacağını dile getirdi. Gündüz, sektörel bazda toplantılar yapmak istediklerini de kaydetti. Türkiye’nin Irak’a ihracatının Almanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını aktaran Gündüz, en çok ihracatın Gaziantep’ten yapıldığına dikkat çekti. Gündüz, özelde Kuzey Irak, genelde Irak pazarının büyük bir ticaret potansiyeli taşıdığını da sözlerine ekledi.