Lefkoşa Ekonomi Forumu: “Fırsat penceresi kaçırılmamalıdır”

LEFKOŞA EKONOMİ FORUMU ORTAK AÇIKLAMASI

 

Bu açıklama Kıbrıs sorununun çözümü için Cenevre’de gerçekleştirilen görüşmeler ışığında, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Sanayi ve Ticaret Odası (KEBE), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin (UHCCI) oluşturduğu Lefkoşa Ekonomi Forumu tarafından yapılmıştır.

Forum, çözüm yönündeki yoğun çalışmaları için Kıbrıslı liderleri tebrik eder ve bu yöndeki ortak hedefleri için çabalarına destek belirtir.

Forum, Kıbrıs sorununun çözümünün sağlayacağı ekonomik faydalar hakkında sayısız çalışma olduğunun altını çizer ve ilgili ülkelerin ekonomik aktörlerinin işbirliği yapmaları suretiyle çözümün bölgedeki ekonomik potansiyelini da artıracağını yeniden vurgular. İşlevsel ve işleyebilir bir anlaşma adayı Doğu Akdeniz bölgesi içersinde bir istikrar nüvesi haline dönüştürecektir.

Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’daki önde gelen iş örgütleri olarak, Kıbrıslı liderlere ve tüm ilgili taraflara Cenevre’deki toplantılarını kapsamlı bir çözüm planıyla taçlandırmaları çağrısını yaparız. Fırsat penceresi kaçırılmamalıdır. Ayrıca tüm vatandaşları, politik unsurları, sivil toplum örgütlerini, medyayı ve diğer grupları sürece olumlu katkı yapmaya ve başarılı bir sonuç yönünde liderlere destek vermeye davet ederiz.  Bu yaklaşım çok önemlidir çünkü her iki lider tarafından varılacak siyasi bir uzlaşı, paralel referandumlarla Kıbrıs’taki her iki toplumun da onayına sunulacaktır. Kıbrıs sorunu senelerdir uluslararası camianın gündemini meşgul etmekte ve adanın ekonomik potansiyelini gerçek anlamda kullanması engellemektedir. Bu yüzden gelecek kuşakları bu yükten kurtarmak amacıyla mümkün olan herşeyi yapmak için kendimizi sorumlu hissediyoruz. Cenevre’de işlevsel ve işleyebilir bir çözüme ulaşmak  amacıyla ellerinden geleni yapmak yönünde tüm taraflar tarihi bir sorumluluk taşımaktadırlar. Bu düşüncelerle, Lefkoşa Ekonomi Forumu, oluşturulduğu 2014 yılından beri yaptığı üzere süreci desteklemek için hazır olduğunu yeniden vurgular.