Cittaslow yetkilileri Yeniboğaziçi Belediyesi ile birlikte KTTO’yu ziyaret etti

3131Uluslararası Yavaş/Sakin Şehirler Örgütü (International Cittaslow Association) Başkanı, İtalyan tıp doktoru ve belediye başkanı Gian Luca Marconi, ve aralarında İtalyan bir iş adamı olan beraberindeki heyet, Yeniboğaziçi Belediyesi ile birlikte KTTO’yu ziyaret ederek, Cittaslow hakkında bilgiler verdi ve İtalya ile çift yönlü olası ekonomik işbirlikleri tartışıldı.

Kıbrıs’ın Cittaslow unvanı taşıyan ilk ve tek yerleşim birimi Yeniboğaziçi Belediyesi’nin davetlisi olarak üç gün boyunca KKTC’de temaslar yapan Gian Luca Marconi, KTTO Başkanı Fikri Toros ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yeniboğaziçi Belediye’sine projelerin gerçekleştirilmesi için gösterilen işbirliğinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Cittaslow birliği üyesi vatandaşların çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel her türlü sorunlarıyla ilgilendiklerini belirten Marconi, organik tarımın teşviklendirilmesi, bisiklet yollarının yapılması gibi çeşitli projeler bazında çalışmaların önemini vurguladı. Ardından söz alan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Diren ise böylesi bir uluslararası örgütün üyesi olmaktan duydukları gururu vurgulayarak, iki sene önce başlayan bu serüvende çok ciddi yollar katettiklerini fakat yapılacak daha çok işin olduğunu söyledi. Diren, “bizim bu üyeliğe sahip çıkmamız lazım, Belediye olanaklarıyla birçok şey yaptık, fakat proje bazında desteğe ihtiyacımız var” dedi. Diren ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta Cittaslow başkenti olarak, diğer bölgelere de üyelik konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını belirterek, Cittaslow’un halktan başlayan bir hareket olduğunu ve bu konuda halkın bilgilendirilmesi gerektiğini anlattı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Oda Başkanı Fikri Toros, bu akımı çok beğendiğini ve desteklediğini söyledi. Yerleşim birimlerindeki hayat kalitesinin arttırılması ve bu inisiyatiflerin Kuzey Kıbrıs’ta uygulanmasının kendisini mutlu ettiğini bildirdi. Ticaret Odası olarak projelere destek vermekten mutluluk duyacağını söyleyen Toros, bu akımın diğer kentlerde de uygulanması konusunda da destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Ticaret Odası bünyesinde, gerek danışmanlık hizmeti, gerekse doğru kontaklara ulaşılması konularında kendilerine yardımcı olabileceklerini belirten Toros, bu akımın sadece çevre ve sağlık konularında değil aynı zamanda niş nitelikli ürünlerin üretimi, turizm ve kırsal kalkınma konularında da ülke için çok faydalı olacağına inandığını belirtti.

Öte yandan, bu olumlu yaklaşımdan dolayı mutluluk duyduğunu söyleyen Marconi, kendisinin yaşadığı Kuzey İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesindeki Ticaret Odası ile iyi ilişkileri olduğunu ve her iki ticaret odası arasında bir işbirliğine katkı koymaktan memnun olacağını anlattı. Kuzey Kıbrıs’ta İtalya’dan ithalat yapan birçok şirket olduğunu ve ticari ilişkilerin yüksek düzeyde olduğunu anlatan Oda Başkanı Toros, “ancak işbirliğinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için karşılıklı olması gerekir” dedi. Bu öneriyi memnuniyetle karşıladığını söyleyen Fikri Toros, Emilia-Romagna bölgesindeki Ticaret Odası ile biraraya gelerek işbirliği yamaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. Kuzey Kıbrıs’ın önemli bir dönemden geçtiğini anlatan Toros, Kıbrıs’ın Federal yeni Kıbrıs’a doğru BM öncülüğünde ilerlediğini belirterek, KTTO’nun uluslararası tanınmış bir örgüt olmasından dolayı, gerek İtalyan gerekse Avrupa’daki diğer Ticaret Odaları ile kurulacak olan ilişkilerin önemini vurguladı. Yabancı yatırımcıya ihtiyaç olduğunu anlatan Toros, Oda olarak devlet ve iş insanları arasında bir köprü görevi görmeye hazır olduklarını açıklayarak, gerek ekonomik ve ticari ilişkiler, gerekse Cittaslow uygulamaları konusunda, işbirliği ve desteğe hazır olduklarının altını çizdi.