16 Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Kuruluşu’ndan Downer’e mektup gönderildi

“SÜREÇ ÇÖPE ATILAMAZ”
 
Bir grup Kıbrıs Türk sivil toplum kuruluşu tarafından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’e gönderilen mektupta, “onlarca yıldır ambargolar altında yaşamakta olan Kıbrıslı Türklerin geleceği pahasına bütün süreci çöpe atıp her şeye sıfırdan başlama gibi bir hakkı olmadığını” Rum Yönetimi Lideri Anastasiades’e hatırlatması istendi. Aralarında oda, sendika ve birliklerin de bulunduğu 16 örgüt tarafından kaleme alınan ve basına da açıklanan mektupta, Kıbrıslı Türklerin acil bir çözüm talebi dile getirilerek, “en geç 2014’ün erken dönemlerine kadar bir çözüme ulaşılamazsa, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteği ve motivasyonu tamir edilmeyecek ölçüde zarar görecektir” denildi.
 
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’in “Kıbrıs kapsamlı çözüm görüşmelerinin iki tarafın 2012’de bıraktığı yerden başlamayacağına” dair son açıklamalarından duyulan hayal kırıklığının ifade edildiği mektupta, bu yaklaşım “Kıbrıslı Rum liderin zamana oynayıp Kıbrıs sorununun daha uzun yıllar sürmesi niyetinin net bir göstergesi” olarak değerlendirildi.
 
“ANASTASİADES’E HERŞEYİ SIFIRDAN BAŞLAMA HAKKI OLMADIĞINI HATIRLATIN”
 
Gerek BM, gerekse tarafların görüşmelerde aşama kaydedebilmek için çok zaman ve çaba sarfettiklerine işaret edilen mektupta, “Bu yüzden Sayın Anastasiades’e onlarca yıldır ambargolar altında yaşamakta olan Kıbrıslı Türklerin geleceği pahasına bütün süreci çöpe atıp her şeye sıfırdan başlama gibi bir hakkı olmadığını hatırlatmanız gerektiğine inanıyoruz” denildi. 
 
Kıbrıs’ın AB Başkanlığı nedeniyle ve Güney’deki Başkanlık seçimleri nedeniyle bir yıldan fazla zaman kaybedildiğine dikkat çeken örgütler, mektupta şunları dile getirdi:
 
“BARIŞ SÜRECİ RUM LİDERİN MERHAMETİNE BIRAKILAMAZ”
 
“Liderlik değişiminin gerek görüşme metodunda, gerekse önceliklerde bazı düzenlemeler gerektirebileceğini kabul etmekle birlikte bunun bizi 2013’te kapsamlı bir çözüm bulunma hedefimizden çıkarmasını kabul edemeyiz. 
 
Açıkça ortaya koymak gerekirse, Kıbrıslı Türklerin kaderi ve barış süreci Kıbrıslı Rum liderin merhametine (keyfine) bırakılamaz. Kıbrıslı Türkler, bir önceki Kıbrıslı Rum liderin bıraktığı yerden görüşmelerin başlatılmasını istemektedir. Görüşmelere kaldığı yerden başlamak en çok ihtiyaç duyulduğu böylesi bir zamanda çözümü hızlandıracaktır. Çözüm bütün limanların ayni anda açılmasına yol açacaktır. Böylece Kıbrıslı Türklerin AB içindeki birleşik bir Kıbrıs’ta ekonomilerini daha iyi entegre etmelerine ve Kıbrıs Rum bandıralı gemilerin Türk liman ve piyasalarına erişimi sayesinde Kıbrıs Rum ekonomisine milyarlarca doların girmesine imkan sağlanacaktır.” 
 
Kıbrıs Türk sivil toplumunun son on yıldır Kıbrıs’taki olumlu değişimlerin arkasındaki güç olduğu da ifade edilen mektupta, “Kıbrıs Rum liderliğinin hayata geçirdiği geciktirme taktiklerinin, Kıbrıslı Türklerin barış sürecine olan inancını hayatta tutmasını imkansız kıldığı” kaydedildi.
 
“DAHA FAZLA BEKLEYEMEYİZ. ZAMAN ÇÖZÜMÜN ALEYHİNE İŞLİYOR…”
 
Downer’e gönderilen mektupta, AB toprağında yaşadığı söylenen Kıbrıslı Türklerin yıllardır belirsizlikle boğuştuğu, daha fazla bekleyemeyecekleri, çünkü zamanın çözümün aleyhine çalıştığı ve sorunları derinleştirdiği, bunun da statükoya hizmet ettiği anlatıldı.
 
Mektupta şunlar ifade edildi:
 
“Daha fazla gecikmeden geleceğimizi şekillendirmeye başlamak istiyoruz. Eğer uluslararası camia, Kıbrıslı Türklerin barış sürecine bağlı kalmalarını istiyorsa, o zaman kendi üzerine düşen görevi yapıp geciktirme taktiklerine karşı net bir tavır almalıdır. 
 
Kıbrıslı Türkler, acil bir çözüm talep etmektedir. Bizim bu konuda vardığımız kanı şudur ki eğer çözüm en geç 2014’ün erken dönemlerine kadar bir çözüme ulaşılamazsa, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteği ve motivasyonu tamir edilmeyecek ölçüde zarar görecektir.” 
 
Mektuba imza koyan örgütler şöyle:
 
“Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk
 Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB), Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD), Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB), Taşocakçıları Birliği, Kıbrıs Türk Gıda İthalatçıları Birliği, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası ve KTSO Genç Profesyoneller.”
(TAK)
 
Mektup ve Türkçe çevirisi için tıklayınız.