1500 TL Ücret Desteği – Detaylar

Sayın Üyemiz,

Sizlere daha önce de duyurduğumuz üzere işletmelere yönelik 2020 Nisan ayı için çalışanlara ve işverenlere 1,500 TL ücret desteği ödemesi için başvurular 20 Nisan 2020 tarihinden itibaren 21 gün boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İhtiyat Sandığı Dairesi www.ihtiyat.gov.ct.tr adresli resmi sayfasında yer alan “1,500.- TL Destek Başvuru’’ kısmından, internet üzerinden yapılacaktır.

Düzenlemeye ilişkin detayları içeren ilgili tüzük Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Buna göre özetle;

– Başvurular işverenler tarafından yapılacak.

– Başvuru yapan işverenler KKTC yurttaşı çalışanlarını işyerinin tekrar faaliyete başladığı veya istihdam destek ödemelerinin bittiği tarihten itibaren 2 ay süre ile durdurmayacağını kabul etmiş olacaklar.

– Başvuru için ön koşullar; kişinin 14 Mart 2020 tarihinde fiilen çalışması, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığında kayıtlı olması, aktif çalışan olması, KKTC’de bulunması, emeklilik maaşı, yaşlılık veya malullük aylığı veya dulluk maaşı almaması, işsizlik ödeneği almaması.

– Başvuruyu yapacak işverenlerin, çalışanın KKTC’de faaliyet gösteren bir bankada çalışanı adına açılmış olan banka hesabına ait bilgileri beyan etmesi zorunlu olacak.

– Ödemeler, başvuruda belirtilen çalışanlar adına ve işverenin de kendisi adına bankaya Daire tarafından yatırılacak.

– Casino çalışanları için destek ödemesi 800 TL olacak.  Ancak bu ödeme için işverenin Maliye Bakanlığına karşı olan yükümlülüklerini bir tamam yerine getirmiş olması gerekecek.

Düzenleme kapsamında olanlar:

– Bakanlar Kurulu tarafından alınan tedbirler neticesinde faaliyetine ara verilen iş yerleri.

– Günlük olarak yayımlanan ve ücretli olarak satılan gazeteler, Basın Kartı Tüzüğü kuralları uyarınca en az 2 basın kartı sahibi çalışanı bulunan internet gazeteleri, radyo ve televizyon kurumları ve benzeri iş yerleri.

– Muhasebe büroları.

– Taksi işletmeleri.

– Meslekleri ile ilgili bağlı bulundukları birlik ve odalara kayıtlı, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan veya yanında en fazla bir çalışan istihdam eden mimar, mühendis, avukatlar ve muhasebeciler.

Düzenleme kapsamı dışında olanlar:

– Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine devam eden iş yerleri.

– Bankalar, sigorta acenteleri ve sigorta şirketleri, kooperatifler, kredi şirketleri, finans ve danışmanlık şirketleri, döviz büroları ve benzeri iş yerleri.

– Üniversiteler ve özel okullar.

– Gece kulüpleri, sanal bet ofisleri, öğrenci yurtları ve benzeri iş yerleri.

– Laboratuvarlar, özel hastaneler, klinikler, eczaneler, ecza depolar ve benzeri iş yerleri.

– Marketler, tedarikçiler, fırınlar, kasaplar ve benzeri iş yerleri. Ancak, gıda sektörü tedarikçisi olup cirosunun %80’ini otel ve restoranlara yaptığını belgelerle ispatlayanlar kapsam dışı tutulmayacak ve destek ödemesinden yararlanabilecek.

– Tarım ve narenciye sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri.

– Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri.

– Ev hizmetlerinde çalışanlar.

– Benzin istasyonları ve tedarikçileri.

– GSM operatörleri.

İlgili tüzüğün tamamı için lütfen tıklayınız.

Bilginize sunulur.

Saygılarımızla,
İzzet Adiloğlu
Ticaret Geliştirme Uzmanı